Harrastukset

Mudeja on osallistunut seuraaviin kokeisiin ja kilpailuihin

Mudit harrastavat

Mudit ovat monipuolisia harrastuskoiria ja menestyvät eri lajeissa arvokisoja myöten. Tästä osoituksena ovat mm. palveluskoirien Suomenmestaruuskisojen hakukokeen hopeamitali vuodelta 1998, useita piirinmestaruuksia sekä agility- että palveluskoirakisoissa, Agirotu-ottelun kilpailevien maxi-joukkueiden voitto vuonna 2002 ja mölli-joukkueen toinen sija vuonna 1998, palveluskoirien rotuottelussa mudi-joukkueen kolmas sija vuonna 2003 ja neljäs sija vuonna 2004, agilityn Suomenmestaruus medi-luokassa vuonna 2005 ja pronssia vuosina 2009, 2010 ja 2011, ja Pohjoismaiden mestaruuskisojen henkilökohtainen hopea vuosina 2009 ja 2011, sekä joukkuekulta vuonna 2009.

Suomessa mudit ovat osallistuneet hyvällä menestyksellä agilitykilpailuihin, palveluskoirakokeisiin (etsintä-, haku- jälki- ja erikoisjälkikoe), pelastuskoira-kokeisiin, tottelevaisuuskokeisiin sekä MEJÄ- ja VAHI-kokeisiin. Pelastuskoiratoiminnassa on kolme mudia toiminut hälytysryhmissä. Uusimpina aluevaltauksina mudeilla ovat AD-koe, canicross, koiratanssi ja rallytoko. Muutama mudi on toiminut tai toimii karjatilalla työkoirana. Useat mudit ovat käyneet kokeilemassa paimennusta lampailla ja suurimmalla osalla on todettu olevan paimennustaipumus, sekä koulutettavuus paimenkoiraksi tallella. Osa koirista käy säännöllisesti paimennusharjoituksissa. Joitakin mudeja on suorittanut hyväksytysti erilaisia paimennuskokeita.

Ruotsissa mudit ovat osallistuneet agility-, jälki-, haku-, viesti-, pelastus- mejä- ja tottelevaisuuskokeisiin. Mudeja käytetään Ruotsissa myös villisian metsästyksessä. Yksi mudi on kilpaillut pohjoismaisessa suojelussa saavuttaen alimmasta luokasta siirtotuloksen. Mudit ovat saavuttaneet valionarvon haku- ja viestikokeesta.

Unkarissa mudit osallistuvat karjan paimennuksen lisäksi paimennuskokeisiin, rodunomaiseen luonnetestiin ja niitä käytetään apuna villisikajahdissa. Nykyään mudeja näkee Unkarissa myös agilityssa ja koiratanssissa. Myös IPO- ja pelastuskoirakokeisiin mudeja on osallistunut. Tällä hetkellä korkein tulos suojelukokeesta on IP2.

Suomessa mudit ovat osoittaneet taitonsa myös flyballkoirina, kanttarellikoirina, ym. Vesipelastustakin on kokeiltu uimahulluilla mudeilla. Pari koiraa on ollut metsämiesten apuna mm. lintujahdissa. Talvinen harrastus monilla mudeilla on vetohiihto.

Lisää tietoa mudeista harrastuskoirina löytyy harrastushistoriikista.