Mudien terveys

Mudilla on terve sekä liioittelematon peruskoiran rakenne ja mudi on rotuna heterogeeninen, koska Unkarissa rotukirja on edelleen avoin eli rotuun otetaan jatkuvasti koiria maatiaiskannasta. Tämän takia mudi on yleisesti ottaen melko terve ja pitkäikäinen rotu. Mudit elävät yleensä 13-15 vuotiaiksi ja ovat toimeliaita sekä leikkisiä vielä vanhuusiälläkin. Unkarissa on osallistunut näyttelyyn jopa 16-vuotias mudi hyvällä menestyksellä. Terve ja hyväkuntoinen 10-vuotias mudi on vielä täysin työ-/kilpailukuntoinen, eli rodulla on ns. pitkä käyttöikä. Suomessa pisimpään eläneet mudi-sisarukset olivat kuollessaan 18 v 2 kk ja 18 v 6 kk vanhoja.

Mudi on kevytrakenteinen ja normaalisti kulmautunut rotu, joten luustovioista johtuvat ongelmat ovat harvinaisia. Mudeilla ei ole toistaiseksi todettu perinnöllisiä sairauksia, jotka olisivat juuri tälle rodulle tyypillisiä. Tosin tuhkanharmailla mudeilla on diagnosoitu väriin liittyvää ns. sinisen koiran syndroomaa (Color dilution alopecia eli CDA), josta on tekeillä tällä hetkellä tutkimus Bernin yliopistossa. Mudit ovat mukana k.o. tutkimuksessa. Lisätietoa sinisen koiran syndroomasta esim. täältä ja täältä.

Mudeilla todetut vakavat sairaudet ovat Suomessa olleet yksittäistapauksia. Diagnooseina on mm. IMHA, kilpirauhasen vajaatoiminta, sydämen vajaatoiminta, keliakia, harmaakaihi, suoliston hypermotiliteetti, hermotuppikasvain, karvatupen kehityshäiriö ja hormonihäiriö. Yleisin mudien terveysongelma vaikuttaisi olevan joko atopia (erilaiset pölyt), tai/ja ruoka-aine allergia, jotka voivat oireilla hyvinkin eri asteisina vatsa- ja iho-oireina.

Kivesviat, lisääntymisongelmat, purentaviat ja hammasongelmat eivät ole yleisiä mudeilla.

Suomessa on mudien lonkkia, polvia, kyynärpäitä ja silmiä tutkittu virallisesti vuodesta 1993 lähtien. Vuoden 2003 alusta lähtien mudi on kuulunut Suomen Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan (PEVISA) ja lonkkatutkimus on ollut pakollinen jalostukseen käytettäville mudeille. Vuoden 2007 alusta lähtien mudien PEVISA-ohjelma tiukentui ja jalostuskoirille ovat pakollisia lonkka, silmä- ja polvitutkimukset. Lonkkien raja-arvo on C, joten jalostuskoirilla on oltava lonkkalausunto jo ennen astutusta. Kennelliitto ei rekisteröi D- ja E- lonkkaisen mudin jälkeläisiä. Mudin PEVISA-ohjelma on voimassa 31.12.2017 asti.

Unkarissa mudien luuston ja silmien tutkiminen ei ole vielä kovin yleistä, lähinnä siellä kuvataan lonkat osalta jalostuskoiria. Muut tutkimukset ovat harvinaisia. Hollannissa, Ranskassa, Ruotsissa ja Saksassa jalostukseen käytettäville mudeille on suoritettu vähintään lonkkatutkimus.